Berlin Eğitim Müşavirliği

Düsseldorf´ta Gerçekleştirilen “İki Dillilik ve Köken Dili Eğitiminin Önemi” Konulu Panel

            
Düsseldorf´ta Gerçekleştirilen “İki Dillilik ve Köken Dili Eğitiminin Önemi” Konulu Panel

             Berlin Eğitim Müşavirliği ve T.C. Düsseldorf Başkonsolosluğu Eğitim Ataşeliği tarafından Almanca olarak düzenlenen “İki Dillilik ve Köken Dili Eğitiminin Önemi” konulu panel Alman eğitimi kurumu yöneticileri, Türkçe Öğretmenleri ve Sivil Toplum Kuruluşları yetkililerinin katılımyla 5 Ekim 2016 Çarşamba günü Düsseldorf’ta gerçekleşmiştir.

            Moderatörlüğünü Berlin Eğitim Müşaviri Prof. Dr. Cemal Yıldız’ın yaptığı panelde açılış konuşmalarını, Düsseldorf Başkonsolosu Sayın Şule Gürel, Berlin Eğitim Müşaviri Prof. Dr. Cemal Yıldız ve Eğitim Ataşesi V. Hacer Özdoğan yapmışlardır.

            Başkonsolos Sayın Gürel konuşmasında panel toplantısında yapılan sunumların ve tartışmaların iki dilliliğin öneminin hem eğitim camiasında, hem de veliler arasında daha iyi anlaşılmasına katkıda bulunacağına işaret ederek, anadilini konuşmanın ve öğrenmenin en temel insan hakkı olduğunu belirtmiş ve Almanya da yetişen Türkiye kökenli çocukların hem Almanca’yı hem de Türkçe’yi çok iyi öğrenmeleri gerektiğini belirterek, iki dilliliği savunduklarını ifade etmiştir.

            Eğitim Müşaviri Prof. Dr. Cemal Yıldız ise Almanya geneli ve KRV´de köken dili eğitiminde Türkçe derslerinin durumu hakkında katılımcıları bilgilendirmişlerdir.

            Eğitim Ataşesi Vekili Hacer Özdoğan ise konuşmasında Türkiye kökenli öğrencilerin yalnız Almanca ve Türkçe derslerindeki başarılarını değil, tüm okul başarılarını önemsediklerini belirterek, bu konuda eyaletteki tüm eğitim kurumları ile işbirliğine hazır olduklarını ifade etmiştir.

            Panele konuşmacı/panelist olarak katılan Münster Üniversitesinden Prof. Dr. Wilhelm Griesshaber “Başarı faktörü olarak çift dillilik”, Duisburg-Essen Üniversitesinden Prof. Dr. Natalia Gagarina “Türkçe’nin özel durumu/konumu itibariyle KRV’de çok dillilik” ve yine Duisburg-Essen Üniversitesinden Dr. Ahmet Ünalan “Okul başarısında ve entegrasyonda köken dilinin/ana dilin önemi” konularını ele almışlardır.

            İkinci bölümü soru-cevap şeklinde geçen panelin sonunda katılımcılar tarafından panelin yararlı geçtiği ve hedef kitleye olumlu yönde ulaşacağı yönünde değerlendirmeler olmuştur.

 

 



10-10-2016
10-10-2016
10-10-201610-10-201610-10-201610-10-201610-10-201610-10-201610-10-2016

Botschaft der Republik Türkiye, Abt. für Bildungswesen, Tiergartenstr 19/21 10785 Berlin - 00 49 30 275 851 12

MEB © - Tüm Hakları Saklıdır. Gizlilik, Kullanım ve Telif Hakları bildiriminde belirtilen kurallar çerçevesinde hizmet sunulmaktadır.